Wat is glatirameeracetaat?

Glatirameeracetaat is een medicijn dat is bedoeld voor de behandeling van zogeheten ‘relapsing’ vormen van de ziekte multiple sclerose (MS). MS is een ziekte van het zenuwstelsel waarbij ontstekingen ontstaan die de zenuwen aantasten. Bij relapsing varianten van de ziekte wisselen periodes van aanvallen en verbeteringen elkaar af. 

Wat is er aan de hand?

Patiënten krijgen glatirameeracetaat via een prik onder de huid. Het is bekend dat er na de prik allergische reacties kunnen optreden (onder andere huiduitslag, flauwvallen). Wanneer een allergische reactie optreedt, moet de patiënt direct naar het ziekenhuis. Een anafylactische reactie is een ernstige allergische reactie, die op kan treden kort na toediening van glatirameeracetaat. 

Uit onderzoek in de Europese Unie met alle wereldwijd beschikbare gegevens over glatirameeracetaat, is gebleken dat deze anafylactische reacties ook kunnen plaatsvinden bij patiënten die al maanden of zelfs jaren glatirameeracetaat krijgen. 

Allergisch reacties moeten worden onderscheiden van zogenoemde post-injectie reacties waarbij roodheid van de borst of het gezicht, kortademigheid, pijn op de borst en snelle bonzende hartslag kunnen optreden. Deze reacties veroorzaken normaal gesproken geen problemen en verdwijnen na 30 minuten. Wanneer deze langer dan 30 minuten aanhouden, moet de patiënt naar het ziekenhuis. 

Advies aan zorgverleners

  • Wees alert op de symptomen van een anafylactische reactie. Denk daarbij aan: 
    • wijdverbreide huiduitslag (rode vlekken of netelroos);
    • zwelling van oogleden, gezicht, lippen, mond, keel of tong; 
    • plotselinge kortademigheid, moeilijkheden met ademen of een piepende ademhaling; 
    • stuiptrekkingen, moeilijkheden met slikken of praten; 
    • flauwvallen, duizelig of flauw voelen; in elkaar zakken. 

Sommige van deze symptomen kunnen overlappen met de symptomen die gezien worden als post-injectie reacties. In rubriek 4 van de bijsluiter (‘Mogelijke bijwerkingen’) staan deze symptomen ook genoemd. 

  • Neem bij een anafylactische reactie meteen contact op met je arts of ga naar de spoedeisende hulp.

Brief met risico-informatie

De vergunninghouders van medicijnen met glatirameeracetaat hebben een brief over dit onderwerp verstuurd. Dit heet een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG, het Europees medicijnagentschap EMA en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar neurologieafdelingen en de volgende zorgverleners: neurologen, neurologieverpleegkundigen, huisartsen, SEH-artsen en (ziekenhuis)apothekers.

Logos