Samenstelling

Raadpleeg voor hulpstoffen een apotheker.

Losimed duo Ofimedicine B.V.

Toedieningsvorm
Tablet

Bevat per tablet: loperamidehydrochloride 2 mg, dimeticon 125 mg.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS).
OTC 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel.
Bijlage 2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Aanvullende monitoring Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

Advies

Voor dit geneesmiddel is geen advies vastgesteld.

Indicaties

  • Symptomatische behandeling van acute diarree, bij volwassenen en kinderen > 12 jaar met gas-gerelateerde symptomen zoals opgeblazen gevoel, krampen of flatulentie.

Doseringen

Klap alles open Klap alles dicht

Acute diarree

Volwassenen (incl. ouderen)

Begindosering: 4 mg loperamide. Daarna 2 mg loperamide na elke losse stoelgang. Max. 8 mg loperamide per dag, gedurende max. 2 dagen. Raadpleeg een arts als de klachten blijven bestaan.

kinderen > 12 jaar

Begindosering: 2 mg loperamide. Daarna 2 mg loperamide na elke losse stoelgang. Max. 8 mg loperamide per dag, gedurende max. 2 dagen. Raadpleeg een arts als de klachten blijven bestaan.

Verminderde nierfunctie: een dosisaanpassing is niet nodig.

Toediening: De breukstreep op de tablet is bedoeld om het inslikken makkelijker te maken en niet om de tablet in gelijke doses te verdelen.

Bijwerkingen

Vaak (1-10%): misselijkheid, dysgeusie.

Soms (0,1-1%): slaperigheid. Obstipatie. Huiduitslag.

Verder zijn gemeld: overgevoeligheidsreacties zoals anafylactische reacties (inclusief anafylactische shock). Verminderd bewustzijn of bewustzijnsverlies, duizeligheid. (Toxisch) megacolon, ileus, acute pancreatitis, braken, buikpijn, opgeblazen gevoel, dyspepsie, flatulentie. Angio-oedeem, urticaria, jeuk. urineretentie.

Interacties

Loperamide is een substraat van P-glycoproteïne, CYP3A4 en CYP2C8.

Remmers van CYP3A4 en P-glycoproteïne, zoals itraconazol en ketoconazol, en remmers van CYP2C8 zoals gemfibrozil kunnen de plasmaconcentratie van loperamide verhogen. Deze verhogingen zijn niet geassocieerd met meetbare effecten op het centraal zenuwstelsel.

Combinatie van loperamide met oraal desmopressine kan de desmopressine-plasmaconcentratie verhogen, waarschijnlijk door een tragere gastro-intestinale motiliteit. Geneesmiddelen die de maag-darmdoorloop versnellen, kunnen dit effect afzwakken.

Zwangerschap

Teratogenese: Loperamide: Bij de mens, beperkte gegevens.

Farmacologisch effect: Loperamide: Onwaarschijnlijk, vanwege geringe systemische beschikbaarheid na orale inname.

Advies: Loperamide: Kan waarschijnlijk veilig kortdurend worden gebruikt.

Lactatie

Overgang in de moedermelk: Ja, in zeer geringe mate (de relatieve kinddosis is 0,03%).

Farmacologisch effect: Onwaarschijnlijk, vanwege geringe systemische opname na orale inname. Nadelige effecten bij de zuigeling zijn nooit beschreven.

Advies: Kan waarschijnlijk veilig worden gebruikt.

Contra-indicaties

  • als remming van de peristaltiek beslist vermeden moet worden, zoals bij subileus en (toxisch) megacolon;
  • acute dysenterie, gekenmerkt door bloed in de ontlasting en hoge koorts;
  • bacteriële enterocolitis door invasieve organismen, zoalsSalmonella, Shigella en Campylobacter;
  • acute colitis ulcerosa;
  • pseudomembraneuze colitis geassocieerd met breed-spectrum antibiotica;
  • kinderen < 12 jaar.

Waarschuwingen en voorzorgen

Staak direct de behandeling bij optreden van obstipatie, abdominale distensie of subileus.

Raadpleeg een arts om na te gaan of er een onderliggende oorzaak is van de diarree. De behandeling met loperamide is slechts symptomatisch.

Bij optreden van water- en elektrolytendepletie is adequate vocht- en elektrolytentoediening (ORS) de belangrijkste maatregel.

Bij AIDS-patiënten met infectieuze colitis zijn na gebruik van loperamide enkele gevallen gemeld van obstipatie met meer kans op een toxisch megacolon. Staak de behandeling bij de eerste tekenen van abdominale distensie.

Wees voorzichtig bij een verminderde leverfunctie, omdat (ernstige) centrale bijwerkingen kunnen optreden door een mogelijk afgenomen 'first pass'-metabolisme. Alleen gebruiken onder medisch toezicht.

Overdosering

Symptomen

cardiale complicaties, zoals verlenging van het QT-interval en het QRS-complex of 'torsade de pointes'. Een bestaand Brugada-syndroom kan tot uiting komen.

Neem voor meer informatie over een vergiftiging met loperamide/dimeticon contact op met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum.

Eigenschappen

Loperamide bindt alleen lokaal aan de opioïdreceptor in de darmwand en vertraagt daarmee de darmmotiliteit. De verblijftijd van de darminhoud én de resorptie van water en elektrolyten nemen hierdoor toe. Ook versterkt loperamide de tonus van de anale sfincter. De fysiologische flora blijft onveranderd.

Dimeticon is inert oppervlakteactief met schuimbeperkende eigenschappen en verlicht zo gas-gerelateerde symptomen geassocieerd met diarree.

Voor de kinetische gegevens van loperamide, zie loperamide#eigenschappen. Dimeticon wordt niet geabsorbeerd.

Zie ook

Geneesmiddelgroep

Externe links