azijnzuur
Samenstelling
Zure Oordruppels FNA Formularium der Nederlandse Apothekers
- Toedieningsvorm
- Oordruppels
- Sterkte
- 7 mg/g
- Verpakkingsvorm
- 10 g
Uitleg symbolen
XGVS | Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS). |
OTC | 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. |
Bijlage 2 | Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. |
Aanvullende monitoring | Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb. |
Advies
De basis van de behandeling van otitis externa is goede reiniging van de gehoorgang door uitspuiten met lauw water, gevolgd door oordruppels die zowel een zuur als een corticosteroïd bevatten. Bij een trommelvliesperforatie komen aluminiumacetotartraat 1,2% oordruppels als eerste in aanmerking. Bij een sterke zwelling van de gehoorgang is eerst ontzwelling door middel van tamponneren aangewezen. Geef aanvullend een systemisch antibioticum bij (verdenking op) uitbreiding buiten de gehoorgang en bij onderliggend lijden. Zie voor de lokale behandeling van otitis externa in de tweedelijnszorg de bijlage Flowchart Behandeling en de bijlage Overzicht oordruppels en werkingsspectrum op Topische behandeling Otitis Externa van de NVKNO-richtlijn op de richtlijnendatabase.nl.
Indicaties
- Otitis externa.
Gerelateerde informatie
Doseringen
Let op: niet toepassen bij een geperforeerd trommelvlies of trommelvliesbuisjes.
Otitis externa
Volwassenen en kinderen
Bij gebruik van een oortampon of lintgaas ter ontzwelling: een met het preparaat bevochtigd lintgaas of oortampon in de uitwendige gehoorgang aanbrengen en deze vochtig houden door 6–8×/dag te druppelen op het gaas of de tampon. Na 24 uur het gaas of de tampon verwijderen en eventueel verwisselen. Bij gebruik zonder oortampon of lintgaas: verdeeld over de dag druppelen in de gehoorgang van het aangedane oor. Behandelen zolang er klachten zijn; meestal is 1–2 weken voldoende.
Toediening
- De uitwendige gehoorgang voor iedere behandeling goed schoonmaken en zorgvuldig drogen; geen zeep gebruiken;
- De flacon op lichaamstemperatuur brengen (in de handen), alvorens toe te dienen;
- In zijligging in de gehoorgang druppelen, en na indruppelen 3–5 minuten in dezelfde houding blijven liggen.
Bijwerkingen
Soms (0,1-1%): Branderig of pijnlijk gevoel na druppelen. Doofheid als gevolg van ototoxiciteit (door propyleenglycol) bij geperforeerd trommelvlies is gemeld.
Interacties
Er zijn van dit middel geen interacties bekend.
Zwangerschap
Teratogenese: Ruime ervaring bij de mens geeft geen aanwijzingen voor schadelijkheid.
Advies: Kan worden gebruikt.
Lactatie
Overgang in de moedermelk: Onbekend.
Advies: Kan worden gebruikt.
Contra-indicaties
- Geperforeerd of beschadigd trommelvlies, trommelvliesbuisjes vanwege de aanwezigheid van het ototoxische propyleenglycol;
- Overgevoeligheid voor propyleenglycol.
Waarschuwingen en voorzorgen
Wees bedacht op overgevoeligheidsreacties (propyleenglycol) indien de otitis externa niet (meer) reageert op een op zich juiste behandeling; de overgevoeligheidsreacties kunnen lijken op symptomen waarvoor behandeld wordt.
Hulpstoffen: Oordruppels met propyleenglycol kunnen een ototoxisch effect hebben. Adviseer bij klachten, zoals oorsuizen en gehoorverlies, contact op te nemen. Niet gebruiken bij een geperforeerd trommelvlies.
Eigenschappen
De antimicrobiële werking van azijnzuur wordt toegeschreven aan zowel een specifiek effect van azijnzuur als aan het verlagen van de pH in de uitwendige gehoorgang. Azijnzuur passeert in ongeïoniseerde vorm de celwand (van het micro-organisme). Het is werkzaam tegen Pseudomonas aeruginosa,Staphylococcus aureus, Haemophilus en mogelijk ook tegen enkele schimmels en gisten zoals Candida en Aspergillus spp.
Groepsinformatie
azijnzuur hoort bij de groep antimicrobiële middelen, auriculair.