restless-legssyndroom
Advies
Behandel bij restless-legssyndroom alleen met geneesmiddelen bij aanhoudende ernstige klachten en veel hinder, ondanks niet-medicamenteuze maatregelen. Overweeg dan bij voorkeur pregabaline of gabapentine (beide offlabel) of, bij contra-indicaties voor een anti-epilepticum, een dopamine-agonist, bij voorkeur pramipexol of ropinirol. Bouw de dosering langzaam op.
Behandelplan
-
Bespreek niet-medicamenteus beleid
- Geef geruststelling en adviseer overdag voldoende te bewegen, maar niet intensief te sporten vlak voor het slapengaan. Verwijs naar Rusteloze benen op Thuisarts.nl.
- Adviseer te minderen of te stoppen met roken, alcohol, koffie en drugs.
- Heroverweeg gebruik van geneesmiddelen die het restless-legssyndroom (RLS) kunnen verergeren.
Ga naar de volgende stap in geval van ernstige klachten en veel hinder, ondanks niet-medicamenteuze maatregelen.
Toelichting
-
Overweeg medicamenteuze behandeling
-
Eerste keus: gabapentine of pregabaline
- gabapentine (offlabel) of
- pregabaline (offlabel)
Evalueer na maximaal 6 weken.
Bij voldoende effect en acceptabele bijwerkingen, continueer 3-6 maanden en probeer hierna geleidelijk af te bouwen in enkele weken.
Bij onvoldoende effect of onacceptabele bijwerkingen, verlaag de dosering gedurende 1 week geleidelijk naar de startdosering en stop de medicatie.
Toelichting
-
Tweede keus: dopamine-agonist
Evalueer na maximaal 6 weken.
Bij voldoende effect en acceptabele bijwerkingen, continueer 3-6 maanden en probeer daarna geleidelijk af te bouwen in enkele weken.
Bij onvoldoende effect of onacceptabele bijwerkingen, verlaag de dosering gedurende 1 week geleidelijk naar de startdosering en stop de medicatie.
Toelichting
De dopamine-agonist rotigotine is, net als pramipexol en ropinirol, geregistreerd voor de behandeling van matig-ernstig tot ernstig idiopatisch RLS. Rotigotine is alleen in pleistervorm beschikbaar en heeft meer bijwerkingen, onder andere lokale huidreacties. De voorkeur gaat daarom uit naar pramipexol en ropinirol.
Oxycodon/naloxon is geregistreerd voor de indicatie RLS maar komt niet voor in de meest recente Nederlandse richtlijnen voor RLS.
Achtergrond
Definitie
Het restless-legssyndroom (RLS) is een klinische diagnose op basis van symptomen die niet te verklaren zijn door andere aandoeningen, zoals spataderen.
Augmentatie is een bijwerking van de medicamenteuze behandeling van RLS met (voornamelijk) dopamine-agonisten. De klachten nemen toe, treden eerder op de dag op en breiden zich uit naar andere lichaamsdelen. Deze bijwerking treedt in de loop van de jaren bij ongeveer 30% van de gebruikers op.
Voor de behandeling van RLS als onderdeel van palliatieve zorg bij eindstadium nierfalen, zie de IKNL-richtlijn Palliatieve zorg bij eindstadium nierfalen.
Symptomen
De diagnose RLS wordt gesteld als alle onderstaande verschijnselen aanwezig zijn:
- Een niet te bedwingen aandrang om de benen te bewegen (rusteloze benen). Dit gaat meestal gepaard met een onprettig gevoel in de benen.
- De klachten treden op of verergeren in rust, en bij beweging verminderen of stoppen de klachten.
- De klachten veroorzaken aanzienlijke hinder in het dagelijks leven, bv. door een verstoorde nachtrust.
Behandeldoel
Verminderen van de klachten.
Uitgangspunten
De behandeling van RLS is vooral gericht op voorlichting, geruststelling en beïnvloeding van leefstijlfactoren.
Overweeg medicamenteuze behandeling met bij voorkeur een anti-epilepticum met GABA-erge werking, of anders een dopamine-agonist, alleen bij aanhoudende ernstige klachten en veel hinder ondanks niet-medicamenteuze adviezen. Het effect van medicamenteuze behandeling is beperkt en de bijwerkingen kunnen hinderlijk zijn. Verwijs voor medicamenteuze behandeling zo nodig naar een neuroloog, bij voorkeur in een slaap-waakcentrum. Verwijs ook wanneer behandeling onvoldoende effect of onacceptabele bijwerkingen geeft, of mogelijk leidt tot augmentatie. 1
Geneesmiddelen
anti-epileptica Toon kosten
dopamine-agonisten, overige Toon kosten
opioïden Toon kosten
Vergelijken
Zie ook
Geneesmiddelgroep
Bronnen
- 1 NHG-Standaard Slaapproblemen, juli 2024. Via richtlijnen.nhg.org.
- 2 Silber M, Buchfuhrer M, Earley C et al. The Management of Restless Legs Syndrome: An Updated Algorithm. Mayo Clin Proc. 2021;96(7):1921-1937.
- 3 Winkelman J, Berkowski J, Delrosso L et al. Treatment of restless legs syndrome and periodic limb movement disorder: an American Academy of Sleep Medicine clinical practice guideline. J Clin Sleep Med. 2024 Sep 26.
- 4 Lareb. Diverse anti-epileptica tijdens de zwangerschap. Geraadpleegd januari 2025 via lareb.nl.
- 5 Lareb. Middelen bij de ziekte van Parkinson tijdens de zwangerschap. Geraadpleegd januari 2025, via lareb.nl.